Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het bittere kruid (1985)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 768 woorden
  • 27 januari 2003
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
95 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is het voor een film?
Het Bittere kruid is een verfilming van het boek van Marga Minco. Deze film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Waar gaat de film over?

Het gaat over een joods meisje Shara dat samen met haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog meemaakt. En uiteindelijk als enige van de familie deze oorlog ook overleeft.

Filmverslag:

Shara ligt samen met haar vriendin Greet in een ziekenhuis. De vader van Greet is bevelhebber van het leger van Hitler. Door de vader van Greet wordt Shara naar huis gestuurd omdat ze joods is. Shara’s broer David wordt opgeroepen om in het leger te komen werken, maar hij zorgt er voor dat hij niet goed gekeurd werd door zich helemaal lam te drinken. Haar vriendin Greet mag Shara niet zien omdat Shara joods is. Alle joden krijgen een jodenster thuis gestuurd die ze allemaal verplicht moeten dragen zo konden de Duitsers zien wie joods is en wie niet. De ouders van Shara vertrekken naar Amsterdam en Shara blijft achter met David en zijn vriendin Lotti. Omdat Shara met Lotti ruzie kreeg vertrekt ook Shara naar Amsterdam. David en Lotti veranderen hun persoonsbewijs zodat de Duisters niet kunnen zien dat zij joods zijn. De ouders van Shara willen dit niet ze vinden dit tegen het principe van het geloof in gaan.
In Amsterdam scheidde een brug de joods en niet joods mensen en de joden mogen niet de brug over. Maar Greet haalt Shara over om bij haar langs te komen, maar als Shara ruzie krijgt met Greet gaat ze weer naar huis.

De Buren van Shara werden door de Duitsers meegenomen en Shara voelde dat zij ook een keer haar ouders en haar komen halen en haar ouders weten dit ook maar zij verzwijgen het. Shara’s ouders besluiten om in het huis van de buren te gaan wonen.
Lotti en David trouwen met elkaar en zijn gelukkig, alleen Lotti is een beetje in de war van de oorlog.
Als Shara een keer op een middag over straat loopt komt ze in een straat waar iedereen door de Duitsers wordt opgepakt, ook haar pakken ze. Maar Shara vertelt dat ze niet hier woont dus mag ze weer naar huis.
Toen gebeurde “het” waar Shara voor had gevreesd ze kwamen hen halen, maar Shara kan op het nippertje ontsnappen en alleen haar ouders worden meegenomen naar het concentratiekamp. David is ondertussen ondergedoken en Shara gaat bij David wonen. Lotti, David en Shara veranderen hun haren en kleding zodat ze niet te herkennen zijn. Ze gaan weg met de trein naar een oom in Lisse en ze spreken af om de beurt de trein in te gaan en elkaar dan later te treffen, David gaat eerst dan Shara maar Lotti gaat niet mee ze is bang voor de Duitsers en gaat schreeuwen en raakt helemaal in de war, de Duitsers merken dit en nemen haar mee. David laat zijn vrouw niet alleen dus gaat Lotti achterna, zo komt het dan uiteindelijk dat alleen Shara in de trien zit naar haar oom toe in Lisse. Shara blijft daar de gehele oorlog verder.
Op 5 mei 1945 kan ze weer naar huis, de oorlog is voorbij, Shara heeft de oorlog overwonnen in haar eentje…

Mijn mening over deze film:

Ik vond het een interessante maar ook erg leuke film. Ik vond hem een beetje lijken op de film van Anne Frank. Ik vind de films over iemand die de oorlog meemaakt vaak erg mooi en interessant, zo ook bij deze! Alleen het einde vond ik een beetje raar lopen, dat ze ineens weer thuis was en niet meer bij haar oom dat had voor mij wel wat uitgebreider gemogen. Maar ik vind dat de film duidelijk de gevoelens en de gedachten van het meisje laten zien zonder dat te vertellen, je ziet dat ze bang is dat zij ook een keer worden opgepakt en dat ze weet dat, dat een keer ging gebeuren haar ouders wisten het ook maar verzwegen het. De film heeft ook een interessante kant, doormiddel van een mooi verhaal geven ze een beeld over de oorlog. Daar valt veel mee te leren, ik zou me echt niet voor kunnen stellen hoe die mensen toen geleefd hebben wat een angst zou ik hebben gehad. In de film zie je die bange ogen van de joodse mensen, nee wat er toen is gebeurd zou ik nooit mee willen maken maar ook zeker niemand toe wensen.

Het boek Het Bittere Kruid heb ik nog niet gelezen, maar naar aanleiding van deze film zou ik hem best wel eens willen doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid (1985)"