Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcoholisme

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 5054 woorden
  • 22 februari 2000
  • 398 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
398 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Informatie verzamelen.

In dit werkstuk zijn er zes verschillende items. -1.alcohol de feiten
-2.hulpverlening
-3.problemen door alcohol in het gezin.
-4.jeugdalcoholisme
-5.waarom mensen drinken
-6.wetgeving om alcohol heen.

Deze informatie zijn uit de volgende bronnen.
-feiten over alcohol. R. Postma
uitgave door het nationale instituut voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie.'96.
-zelfhulp bij anonieme alcoholisten. van Harberden
uitgeverij Wolters-Noordhof.(bevat persoonlijke verslagen van alcoholisten AA) en is gemaakt voor de katholieke universiteit Brabant als lesmateriaal.'86

-kinderen gezin en alcohol. Van der Stel/Keuken.
Met gegevens uit de koninklijke bibliotheek. Uitgeverij Dekker en v Veght. ‘92
-knipselkrant bibliotheek.
Knipsels uit NRC en folders van hulpverleningsdiensten voor jeugdalcoholisten +/-‘98
- knipsels van het internet.
Verschillende kranten en artikels informatie uit ‘99
-informatie boekje alanon/alateen.
Van de vereniging zelf een boekje met tips en antwoorden op vragen van familieleden.'99
-Burgerlijk wetboek van strafrecht. (cd rom)

Alle informatie komt uit zeer betrouwbare en recente informatiebronnen zoals ik hierboven laat zien. Er is veel informatie uit de eerste hand, dat wil zeggen van de alcoholisten en familie zelf.
Ook zijn de personen die erover schrijven ofwel expert ofwel ervaren.
Ik ben naar de bibliotheek gegaan en ik heb op de computer het trefwoord "alcoholisme" in getikt toen heb ik verschillende titels van boeken gekregen. Hier heb ik de boeken van uitgezocht die ik kon gebruiken.

Op internet heb ik via zogenaamde zoekmachines het trefwoord alcohol ingetikt en de artikelen nagekeken op bruikbaarheid en vervolgens ben ik via internet de archieven van kranten en tijdschriften nagegaan.
Ik heb informatieboekjes opgehaald van hulpverenigingen . En ik heb de kranten dagelijks nagekeken op bruikbare informatie.
Nu ga ik per item een korte samenvatting schrijven en geef ik een reactie daar op.


1.ALCOHOL, DE FEITEN.
Alcohol is een vloeistof zonder kleur, net als water. Er zijn drie soorten dranken waar alcohol in zit (alcoholhoudende dranken). We noemen ze bier ( wordt verkregen door gekiemde brouwgerst pletten te mengen met water en tijdens het koken hop toe te voegen. Daarna wordt het op een bepaalde temperatuur gegist) laaggegist bier=pils en hooggegist bier =trappist, wijn (ontstaat door de natuurlijke gisting van vruchtenpulp) en gedestilleerd (Dat is een alcoholhoudende drank, waarvan de alcohol die hij bevat, is verkregen door destillatie van een vloeistof die door gisting gevormde ethylalcohol bevat). Onder deze drie soorten dranken kunnen alle alcoholhoudende dranken ingedeeld worden. Alcoholgehalte zie tabel1. Als iemand veel van deze drank achter elkaar drinkt wordt hij/zij dronken. Dit komt omdat de alcohol de hersenen verdooft. (onduidelijke spraak, langzamere reactie, geheugen verlies, bewusteloosheid, luidruchtigheid en baldadigheid). De alcohol gaat naar de maag. Die doet er niks mee. De alcohol wordt dan opgenomen in het bloed en veranderd dan in een giftige stof. Deze heeft nare bijwerkingen zoals een kater (misselijkheid, overgeven, duizeligheid, transpiratie, licht niet verdragen en hevige hoofdpijn). Deze omzetting gebeurt in de lever. Bij iemand die langere tijd teveel alcohol gebruikt kan de lever de overmatige alcohol omzetting niet aan en sterven de werkende levercellen af en neemt bindweefsel hun plaats in.(dit heet levercirrose). Als de lever niet voldoende meer functioneert kan er een zeer ernstige aandoening optreden genaamd : "Wernicke-korsakov-syndroom"een patiënt met deze aandoening lijkt gezond. Bijna alles functioneert normaal alleen het geheugen is zo goed als verdwenen. Het wordt veroorzaakt door gebrek aan vitamine b1 en is ongeneeslijk. Andere aandoeningen zijn vetlever, gastritus pancreatitis, maag, hart en bloedvatenziektes en afbraak aan de hersenen. Alcohol is geen preventief geneesmiddel zoals veel mensen zeggen. De ergste aandoening is dat je aan alcohol verslaafd kan raken (verslaving is ook een ziekte), dit wil zeggen dat je er lichamelijk niet meer buiten kan. Door alcohol ga je je prettig, zelfverzekerd en opgewekt voelen. Je remmingen vallen weg. Om dit prettige gevoel te handhaven heb je steeds meer alcohol nodig. je lichaam vraagt erom drink je niet dan krijg je ontwenningsverschijnselen. Als je zo ver ben dat je niet meer kan stoppen met alcohol ben je alcoholist. Alcoholisme is een ziekte die erin sluipt. Je drinkt voor de gezelligheid wat mee. Mensen gaan drinken omdat ze zich onzeker voelen of door stress (voor meer redenen zie item 5) stopt de alcoholist met drinken is het probleem er weer soms in verergerde mate. Of hij schaamt zich tegenover zijn gezin. Dus gaat hij weer drinken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door alcohol bedreig je ten eerste je gezondheid, ten tweede je gezin, je werk, je sociaal leven en nog veel meer.
Mensen die teveel drinken geven het meestal niet toe of ze maken smoesjes zoals: "ik heb het heus wel in de hand" "ik kan er nu eenmaal goed tegen" en "als ik wil kan ik morgen stoppen"
In Nederland wonen zo'n 325.000 mensen die acht tot twaalf glazen per dag drinken, 300.000 mensen drinken nog veel meer! Het drinken van enkele glazen per week levert vrijwel nooit lichamelijke klachten op. Maar hoe raakt iemand in de gevarenzone. Door steeds vaker en steeds meer per keer te drinken, totdat er een automatisme ontstaat. Dat automatisme kan zichzelf in stand houden. Vier bekende vicieuze cirkels zijn:
-steeds meer drinken om hetzelfde effect te krijgen en dan blijven drinken om onthoudingsverschijnselen te voorkomen.
-drinken om zich goed te voelen, bepaalde situaties niet meer aankunnen zonder alcohol, daar schuldgevoelens van krijgen en die weer wegdrinken met alcohol.
-spanningen in de privé-sfeer of op het werk en deze spanningen ontvluchten in een milieu waar drinken gemakkelijker geaccepteerd is.
-langdurig overmatig drinken, daardoor een gestoorde hersenfunctie krijgen, waardoor het alcohol gebruik nog moeilijker in gebruik kan gehouden worden.


Uit onderzoek is bekend geworden dat alcoholisme in bepaalde families en culturen vaker voorkomt. Dit komt omdat alcoholisme erfelijk is en omdat alcohol gebruik verhoogd wordt door sociaal-culturele factoren.(zoals maatschappelijke acceptatie)
De grens tussen verslaafd en niet verslaafd is onmogelijk aan te geven. Geestelijke afhankelijkheid is niet af te meten aan een bepaald aantal glazen per week. Ook hebben de verslaafden niet allemaal hetzelfde drankpatroon. Soms is het periodiek veel drinken en soms is het gewoon regelmatig. Deskundigen gaan er van uit dat iemand die een half jaar lang iedere dag circa 8 glazen neemt verslaafd is.
Bronvermelding: feiten over alcohol door R. Postma.

Reactie: Er zitten aan alcohol zeer veel nadelen vast. Als gevolg van alcoholgebruik kunnen veel ziektes optreden. Alcohol drinken op zich is geen probleem, zolang je maar met mate drinkt. Veel mensen hebben niet door dat ze te veel drinken, dit vind ik redelijk dom. Als het ergste wat je doet in het weekend dronken worden is zou ik zeggen "oké, kan nog". Het blijft dom maar er valt mee te leven. Ik vind je echt dom als je ook nog doordeweeks drinkt. Dan laat je het een gewoonte worden. Mensen die drinken hebben veel te weinig kennis over de alcohol. Ik denk dat het erg belangrijk is dat er gerichtere voorlichting gegeven wordt zodat mensen beter op de hoogte zijn van de gevaren. Mensen hebben eigenlijk te weinig kennis van alcoholgebruik. Ze weten niet dat elke verslaving begint met "ik kan er nu eenmaal goed tegen" of "als ik wil kan ik morgen stoppen". Ze zeggen dit soort dingen wel maar denken er niet echt over na. Hoeveel verhalen zijn er niet bekend van mensen die bekennen dat ze niet wisten dat ze zo ver heen waren. Deze verhalen zou iedereen moeten lezen.


2.HULPVERLENING.
Wie beseft dat hij veel drinkt zal moeten minderen of stoppen. Dit kan indien je niet zo'n zware drinker bent op eigen kracht, of met hulp van vrienden en familie gedaan worden.
Ben je echt verslaafd dan zul je echt hulp moeten zoeken. Er zijn twee soorten hulp: niet-professionele hulp en professionele hulp. Niet-professionele hulp wil niet zeggen dat de kwaliteit van de hulp slechter is maar betekend dat de hulp niet beroepsmatig is. Alle hulpverlenende krachten zijn zelf ex-alcoholisten.(bijv. Anonieme alcoholisten).
Eerst wat over professionele hulp: deze bestaan uit huisartsen en andere eerstelijns voorzieningen, instellingen van maatschappelijk werk, regionale instellingen van ambulante geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en psychiatrische instellingen.
Voor de behandeling van lichamelijk en/of geestelijk verslaving kan men ook terecht bij in verslaving gespecialiseerde instellingen, spreekuuradressen van de consultatiebureaus voor alcohol en drugs (CAD's). Zijn de lichamelijke/geestelijke gevolgen van het alcohol misbruik zeer ernstig, dan is opname in een kliniek meestal aan te bevelen. Een kliniek helpt bij het "ontgiften" van een verslaafde, zijn of haar herstel en de voorbereiding op de terugkeer naar de maatschappij. De meeste klinieken zijn gemengd maar er zijn ook speciale mannen- en vrouwen klinieken.
De resultaten hangen af van de volgende factoren:

-de motivatie en inzet van de drinker zelf zijn doorslaggevend voor elk herstel.
-een nieuwe werkkring, een verhuizing en een nieuwe of hernieuwde relatie kunnen een zeer gunstige invloed hebben op het herstel.
-de verschillende behandelingsmethoden hebben qua resultaat weinig verschil als de behandeling maar intensief is.
Toch is het zo dat maar weinig mensen bij de hulpverlening terecht komen. Terwijl deze toch zeer goed ontwikkeld is. Dit komt omdat veel huisartsen niet bedenken dat er soms achter lichamelijke klachten een alcoholprobleem schuilt. Doen ze dit wel en verwijzen ze de verslaafde door, dan maakt deze vaak zelf de belangrijke stap niet. Dit komt doordat ze hun drankprobleem ontkennen, de wisselende aard van het probleem, het niet herkennen door de omgeving van het drankprobleem, het gebrek van vertrouwen in de specifieke hulpverlening en vooral de angst om het etiket "alcoholist" opgeplakt te krijgen.
Het duurt meestal minimaal een jaar of zeven voor de alcoholist er ook maar aan denkt hulp te gaan zoeken. Daarom is het zo belangrijk om het probleem in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Dus voordat de drinker de kans heeft gekregen om verdedigingsmechanismen op te bouwen.
Bronvermelding: feiten over alcohol door R. Postma.

Zelfhulp is een verschijnsel wat je niet kan negeren. Het is een belangrijk onderdeel in de hulpverlening. In een zelfhulpgroep zijn de leden altijd lotgenoten, ze hebben dezelfde problemen (gehad) en kunnen dus tegen elkaar zeggen:" Ik weet uit ervaring wat jij nu doormaakt". Dat is de grote kracht van zelfhulp, dat de hulpverleners zich heel goed kunnen inleven in de persoon die geholpen moet worden.
In een zelfhulpgroep wordt één specifiek probleem aangepakt, in dit geval dus het alcoholgebruik. De leden van de groep steunen en bemoedigen elkaar.
De hulpverlening vindt plaats in een primaire groep, dat wil zeggen, er is een direct contact tussen de leden en het is een relatief kleine groep.
De groep heeft bepaalde doelstellingen en waarden en zo maken ze een klimaat wat gunstig is om de problemen op te lossen. In het geval van bijvoorbeeld de AA-groepen geldt dat de leden door het helpen van anderen ook zichzelf helpen, omdat ze op die manier hun zelfrespect weer opbouwen en vergroten. Daardoor zijn ze beter in staat om weerstand te bieden aan de verleiding van alcohol. Ze krijgen weer een gevoel van eigenwaarde. Ook worden de rollen in een zelfhulpgroep vaak verwisseld. Wie het ene moment helper is, is de volgende keer weer de geholpene. Het verschil tussen de professionele hulpverlening en de zelfhulp is dat professionele hulpverlening als sleutelwoorden heeft: gereglementeerd, gefaseerd, systematisch, planmatig em weldoordacht en de zelfhulp wordt gekenmerkt door woorden als: spontaniteit, intuïtie, ervaring, zelfconfrontatie, solidariteit, identificatie, autonomie en leren. Zoals je ziet staan deze termen eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar. . Toch hebben ze allebei hetzelfde doel voor ogen. Ik denk dat het per persoon verschillend is welke methode de meeste baat geeft.
Bronvermelding: Zelfhulp bij anonieme alcoholisten door Pieter van Harberden.


Reactie: Ik vind dat er in de medische wereld te weinig kennis en macht is wat betreft alcoholisme. Het is niet goed dat zo'n ernstige ziekte soms zelf niet herkend wordt door doctoren. Dit getuigd van een zeer middelmatige kennis van zaken. Er moet meer onderzoek gedaan worden naar alcohol. Wat macht betreft vind ik dat een dokter de macht moet hebben om een ernstig geval van alcoholist op te laten nemen. Als het toch duidelijk is dat deze persoon zichzelf schade toe doet! Dat vind ik ook bij drugs en dergelijke. De familie en dokters kunnen niks doen als de persoon zelf niet wil. Helaas moet de persoon zelf zich in willen zetten anders is de behandeling toch een verloren zaak.

3.PROBLEMEN DOOR ALCOHOL IN HET GEZIN.
Vaak worden de familieleden van een alcoholist vergeten. Ook zij hebben grote problemen omdat een van de ouders een alcoholist is. Ook de partner van de alcoholist kan veel problemen hebben. Iemand die veel alcohol gebruikt kan namelijk behoorlijk agressief zijn. Zijn of haar stemmingen kunnen heel snel wisselen en de familieleden voelen zich in de omgeving van zo iemand niet op hun gemak. Een alcoholist liegt en bedriegt ook en is niet te vertrouwen, alles om maar aan zijn of haar portie alcohol te komen. Een vaak terugkerend patroon is dat de partner alle aandacht op de drinker richt in de hoop dat door zijn of haarinspanningen alles weer normaal wordt.
Veel voorkomende gevolgen voor kinderen die leven in een gezin met alcohol problemen zijn onder andere: -dat ze later een grotere kans hebben ook alcoholist te worden.
-ze moeite hebben hun gevoelens te erkennen en te uiten.
-sterk de controle over zichzelf en andere willen houden.
-moeite hebben met het aangaan van intieme relaties.
-depressief zijn en last hebben van schuldgevoelens.

Om te kunnen blijven drinken, ondanks de duidelijk lichamelijk sociale en emotionele gevolgen, moet de drinker een zeer overtuigende ontkenning voor dit probleem opbouwen en verwacht hij dit ook van zijn familieleden. Het gezin is er vaak heilig van overtuigd dat ze in staat moeten zijn het gedrag van de drinker te kunnen veranderen. Als het een periode goed gaat zien de gezinsleden dat als een persoonlijk succes, maar als het slecht gaat wijten ze dit aan zichzelf: "we hebben niet goed genoeg ons best gedaan". Het gezin wordt afhankelijk van de drinker en de drank wordt het middel waar alles om draait.
Als dit probleem moet worden opgelost, moeten de gezinsleden eerst leren hun gevoelens en boosheid te uiten en niet meer de drinker in het centrum van de belangstelling te plaatsen.

Ze moeten als het ware weer leren hun eigen leven te leiden.
Bronvermelding: Kinderen, gezin en alcohol. Door Jaap van der Stel.

Reactie: Het is erg vreemd dat een alcoholist overal hulp kan krijgen als hij dat zelf wil, maar dat de familieleden van de alcoholist weinig tot geen steun kunnen vinden. Ook wordt het vaak door de familie als een schande gezien en wordt er naar de buitenwereld toe niets over gezegd. Sterker nog ook tegenover elkaar zullen deze gezinsleden het vaak nog ontkennen of vergoelijken. Vaak kunnen door de kinderen geen vriendjes of vriendinnetjes worden meegenomen. Het gezin kan in een groot isolement raken, zowel sociaal als emotioneel. Ook is het gevaar groot dat een of meer van de kinderen ook alcoholist wordt. Het is namelijk zo dat er ook een erfelijke factor is. Het hele gezin wordt meegesleurd in de verslaving van de alcoholist. Het hele gezin draait vaak alleen om deze persoon. Dat is toch een heel triest iets en het feit dat ze nergens steun en hulp kunnen vinden maakt het toch wel heel erg zwaar voor ze. Ik denk dat ik zo gauw mogelijk het huis zou verlaten als het mij zou overkomen.4.JEUGD ALCOHOLISME.
De Nederlandse tiener drinkt op steeds jongere leeftijd steeds meer glazen alcohol.
Uit onderzoek blijkt dat niet alleen jongeren rond de zestien jaar en ouder regelmatig alcoholhoudende drank nuttigen maar dat ook jongeren onder de tien jaar weleens alcoholhoudende drank nuttigen. Ook op zaterdagavonden rond een uur of tien, elf vind je regelmatig jongeren van twaalf t/m vijftien jaar aan de bar die alcohol drinken alsof het limonade is. Als er dan aan hen wordt gevraagd waarom ze alcohol drinken dan wordt er verontwaardigd gekeken en gezegd of gedacht, "waar bemoei je je mee?"
Drankgebruik onder de jeugd is een verschijnsel dat kennelijk wordt geaccepteerd door de Nederlandse bevolking. Tenminste er wordt niet luidruchtig geprotesteerd tegen het overmatige gebruik van alcohol onder de jongeren.
Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger wordt begonnen met regelmatig gebruik van alcohol, hoe meer wordt gedronken in de topjaren van de puberteit die rond het zeventiende jaar ligt. Bijna de helft (45%) van de jongere die voor hun veertiende begonnen met alcohol heeft in de laatste maand tussen de zes en negentien glazen geconsumeerd. Een opvallende conclusie uit het onderzoek van de Vrije Universiteit is dat jongens in de leeftijd van veertien jaar uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag duidelijk minder vaak drinken dan jongeren op het platteland.
Het verschil tussen leerlingen van bijvoorbeeld LBO en het VWO is dat jongeren met
een hogere opleiding gemiddeld iets vaker drinken dan jongeren met een lagere opleiding.
Bronvermelding: knipselkrant van de bibliotheek te Nuenen "proost, jongens en meisjes" door Aarts Lensink.

Reactie: Ik wist niet dat mensen al zo jong (onder de tien) begonnen met drinken dat is gewoon zo vroeg. Ik denk dat dit een heel groot probleem is en dat ik mijn informatie erover uit wil breiden. Dit komt denk ik voor een groot deel omdat de maatschappij alcohol gebruik goedkeurt.
Het is gewoon niet normaal dat zulke jonge kinderen aan alcohol kunnen komen. Maar als iemand echt iets wil gebeurt het ook dus kun je die kinderen eigenlijk ook niet tegenhouden.

Toch blijf ik erbij dat ze meer voorlichting zouden moeten geven over de gevolgen en ziektes die alcohol met zich meebrengt. Want welk van deze kinderen weet nou de werkelijke gevolgen die drank met zich meebrengt. Geen een toch, ik wist ook niet dat er zoveel nadelen aan kleven.


5.WAT DOET ALCOHOL VOOR MENSEN.
Alcoholhoudende dranken vervullen allerlei functies tegelijk.
Er kan een gevoel mee worden uitgedrukt (''deze whisky is een bijzonder cadeau'').
Er kan een feest mee worden opgeluisterd (''de champagne vloeide rijkelijk'')
De smaak- en zintuigen kunnen ermee worden verwend (''er gaat niets boven een Grand Cru van een topjaar'').
Men ziet ze als beloning (''we hebben er wel eentje verdiend'').
Of gebruikt ze ter ontspanning (''wat ben ik aan een borrel toe'').
Men laat ze de stemming bepalen (''kom doe gezellig mee'').
En geeft zich er een houding mee (''hee joh, doe niet zo slap'').
Men ontleend er een status aan (''ober, mij een Island Malt, en niet jonger dan 12 jaar'').
En markeerd er gedenkwaardige momenten mee (''op de volgende 10 jaar!'').
Men drukt er saamhorigheid mee uit (''ad fundum!'').
En viert er iets mee ("prohoosiet'').

In de liturgie wordt alcohol gebruikt.
Zeemachten kennen het ritueel van het oorlam.
Hiermee wordt meteen aangegeven, dat er talloze momenten zijn waarop de meeste mensen het gebruik van alcohol volstrekt aanvaardbaar achten.

Reclame draagt ook bij aan het in stand houden van de maatschappelijke acceptatie van alcoholgebruik. Reclame suggereert dikwijls, dat alcohol er vanzelfsprekend bij hoort. Ook worden succes en een bepaalde drank nogal eens aan elkaar gekoppeld. En regelmatig wekt reclame de indruk dat het drinken van een bepaald merk, iemands (seksuele) aantrekkingskracht verhoogt. Deze reclame kan aanzet geven tot het bevorderen van drinkgedrag of zelfs voor de jeugd om te beginnen met drinken.

De verkrijgbaarheid.
Wat ook bevorderend is voor het drinkgedrag, is dat er tegenwoordig op veel meer plaatsen drank wordt verkocht zoals bijvoorbeeld in sportkantine's, schouwburgen, bioscopen, jongerencentra, dorps- club- en buurthuizen, supermarkten, in tankstations en zelfs in winkeltjes van ziekenhuizen.
Het totaal aantal verkooppunten van alcohol wordt geschat op ruim 70.000. De consument wordt dan ook nagenoeg permanent met alcohol geconfronteerd. Uit onderzoek (evaluatie vakantiecampagne van het NIGZ) weten we dat meer dan driekwart (77,6%) van de ondervraagden drinkt omdat ze dat ''gezellig'' vinden.
Andere motieven waren ''veel bier aangeboden gekregen'' (33,2%) en ''genoeg geld'' (16,6%). Een op de twintig jongeren (5,1%) drinkt uit verveling. Alle overige redenen, zoals ''stoer'', ''rot-voelen'', en ''zorgen'' scoren nog lager.

Waarom we eerst meer en later minder zijn gaan drinken
De positie van Nederland op de internationale alcoholconsumptie-ranglijst was in 1960 relatief laag. Maar we hebben die achterstand, zoals we wel zagen, in de jaren '60 en '70 snel ingehaald. Daar was een combinatie van oorzaken voor aan te wijzen"De toename van de welvaart in de jaren zestig. De inkomens en de koopdracht gingen sterk omhoog. Van het huishoudbudget bleef steeds meer over voor luxe zaken, zoals alcohol.
De lage prijs van alcohol. Tussen 1960 en 1984 steeg het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie van 100 naar 375. In diezelfde periode steeg het prijsindexcijfer van alcoholhoudende dranken van 100 tot 230. Vergeleken met alle andere producten werd alcohol dus tussen 1960 en 1984 36% goedkoper.

De marketing van de alcoholindustrie. Die is in die periode steeds meer aan stunt-aanbiedingen en reclame gaan doen. Er zijn fijnmazige distributienetwerken gecreëerd, het aantal verkooppunten is toegenomen.
De toename van vrije tijd. Waardoor ook meer tijd beschikbaar kwam om te drinken.
De grotere acceptatie van alcoholgebruik door vrouwen en jongeren. De aanwezigheid van vrouwen in horecagelegenheden is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ook thuis zijn vrouwen steeds gemakkelijker alcohol gaan drinken. Er zijn zelfs typische vrouwen- drankjes. Jongerenzijn eerder zelfstandig en mogen eerder 'meedoen'. Bovendien spiegelen zij zich wat alcoholgebruik betreft graag aan volwassenen.
Onvoldoende matigingsbepalingen de drankwetgeving. Tot 1967 kon met de oude Drankwet uit 1931 het aantal slijterijen en cafés per gemeente of per wijk worden beperkt. Sinds de invoering van de Drank- en Horeca wet in 1967 kan dat niet meer zo gemakkelijk. Sindsdien moet een vergunning worden verleend als aan de voorwaarden is voldaan. In da jaren daarna is bovendien de ontwikkeling van allerlei nieuwe typen verkooppunten begonnen. Over het algemeen hebben rijksoverheid en de gemeenten onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden om het alcoholgebruik in te dammen.
Bronvermelding: knipsels van het internet uit archieven van trouw en NRC.

Reactie: Er zijn weinig maatregelen te nemen tegen de verkoop en promotie van alcohol. Maar door deze promotie zal de alcohol een groter en groter probleem worden. Mensen denken door een bepaalde manier van presenteren van alcohol dat alcohol voor gezelligheid staat. Ook wordt door de reclames geïnsinueerd dat het voor stoer gedrag en voor kameraadschap staat.
Ik ben het er op zekere hoogte ook wel mee eens, het is niet slecht om eens te drinken, maar je moet wel maat houden. Zolang het ook gezellig blijft is alcohol best oke! Maar alcoholisme is een slecht gevolg van de alcohol.

6. DRANKWETGEVING.
Iedereen wordt geacht zich aan de wet te houden. Dus moet ook de wetgeving kunnen bijdragen aan de matiging van het alcoholgebruik. Er zijn nogal wat wetten en wetsartikelen die zich met alcoholgebruik en -misbruik bezighouden
Het wetboek van Strafrecht. Artikel 453 gaat over openbare dronkenschap, artikel 426 over ordeverstoring, het hinderen van het verkeer en het bedreigen van andermans veiligheid onder invloed van alcohol. Een speciaal artikel 252 verbiedt het dronken maken van kinderen jonger dan 16 jaar en het onder dwang laten drinken van alcohol.
Veel mensen denken dat zij niet voor daden verantwoordelijk kunnen worden gehouden die ze onder invloed van alcohol begingen. Die vlieger gaat echter beslist niet op, want rechters zien het niet (meer) als verzachtende omstandigheid. Er is zelfs eerder een neiging alcoholmisbruik juist als een verzwarende omstandigheid te zien.

De Wegenverkeerswet. Artikel 8daarvan is in paragraaf 6.8 Alcohol in het verkeer uitgebreid aan de orde geweest. Artikel 6van dezelfde wet is speciaal gewijd aan de gevallen waarbij doden of gewonden zijn gevallen.
Het Besluit Personenvervoer verbiedt reizigers gebruik te maken van het openbaar vervoer bij "kennelijke staat van dronkenschap".

.De rol van de reclame
Reclame speelt, zoals ik al eerder zei, ook een rol bij de consumptie van alcohol. Niet elke reclame mag zomaar worden uitgezonden er zijn bepaalde wetten voor. Die wetten bij elkaar, dus een samenstel van regels, heet een code.
Per 1september 1990 de Code voor Alcoholhoudende dranken in werking getreden. Hier volgen enkele voorbeelden van artikelen in de Code:
-In alle reclame- uitingen voor alcoholhoudende dranken is terughoudendheid geboden.
-Er mogen geen situaties worden weergegeven waarin hoeveelheid en overdaad ten aanzien van alcoholgebruik overheersen.
-Alcoholreclame mag zich niet afzetten tegen enige niet-alcoholhoudende drank.
-Alcoholreclame mag niet gericht zijn op verhoging van het alcoholgebruik als zodanig.
-Dit houdt in met name - al dan niet collectieve - reclame voor een bepaalde soort drank niet is toegestaan.
-Er mag geen enkele negatieve uitlating/suggestie zijn over algehele onthouding en/of matig alcoholgebruik.
-In de reclame mogen geen situaties worden weergegeven, waarin de veiligheid door het drinken in gevaar komt.
Het is verboden verband te leggen tussen alcohol en verkeer. Deze bepaling geldt niet indien de reclame-uiting een waarschuwing bevat.

-Er mag geen verband worden gelegt tussen alcoholgebruik en actieve beroepsuitoefeningen en sporten die lichaamelijke inspanning vereisen.
-de indruk mag niet gewekt worden dat alcoholgebruik een bijdrage levert aan sociaal of seksueel succes.
-alcoholreclame mag niet speciaal gericht zijn op zwangere vrouwen.
-er mag geen enkel verband worden gelegt tussen alcohol en gezondheid. De indruk dat alcoholgebruik ziekten doet verdwijnen mag niet worden gewekt. Ook mag niet verwezen worden naar aanbeveling van artsen en e.d.
-Alcohol mag niet worden aangeprezen als middel dat ontremmend werkt of angsten en innerlijke of sociale conflicten verminderen of verdwijnen.
-Alcoholreclame mag geen jeugdidolen uitbeelden, of andere personen die minderjarig (lijken te) zijn, die drinken of tot drinken opwekken.
-alcoholreclame mag niet suggereren dat het gebruik van drank een teken van volwassenheid is en niet-gebruik een teken van onvolwassenheid.
-40% van alle televisiespots en alle audiovisule reclame wordt voorzien van een educatieve slogan. Men mag kiezen tussen ''Geniet, maar drink met mate'' en '' Hou(d) het gezellig, drink met mate''. Afgesproken is dat de educatieve slogan duidelijk zichtbaar moet zijn, dat wil zeggen direct na de spot minnimaal 3 seconden in beeld in een blauw vlak in een qua kleurcontrast, type en formaat duidelijke letter.
-Alcoholreclame mag niet speciaal gericht zijn op jongeren.

-Het gratis aanbieden van een proefmonster aan consumenten is verboden.
-alcoholhoudende dranken mogen niet buiten worden uitgestald.
-de sponsoring in combinatie met reclame bij sport- en jongerenevenementen wordt beperkt.
Bronvermelding: Burgerlijk wetboek van strafrecht.

Reactie: Deze wetten vind ik heel goed omdat de reclames suggereren dat alcohol alleen maar leuk is er zitten geen nadelen aan. Dit is niet waar er kleven allerlei nadelen aan vast. Zoals ziektes, dronkenschap en natuurlijk alcoholisme. Maar dit soort dingen verkopen niet dus worden ze ook niet getoont dat hoeft ook niet. Wat ik niet goed vind is dus dat alcohol ward uitgebeeld als het beste wat de mensheid ooit is overkomen. Daar ben ik op tegen.



Discussie punten.
Hoofd en subvragen.

Alcohol is in de maatschappij van tegenwoordig volledig geaccepteerd. Net als bij soft-drugs wordt alcoholgebruik bij jongeren onder de zestien jaar gedoogd. En boven de zestien is het helemaal toegestaan. Café eigenaren "zien" het verschil tussen onder en boven de zestien jaar niet meer. Openbare dronkenschap daar kijkt men niet eens meer van op.
(Discussie punt 1)

Waarom is alcohol maatschappelijk geaccepteerd? (Hoofdvraag)

Wat kun/wil je er zelf aan doen? (Sub-vraag)

Wat moet de regering er aan doen?
Is het de taak van de overheid om de maatschappelijke acceptatie te veranderen?
Moet er niet meet wetenschappelijk onderzoek worden gedaan ?
Is het belangrijk dat de resultaten van deze onderzoeken in begrijpbare taal aan het publiek worden getoond?
Is het niet heel erg belangrijk dat er met name op middelbare scholen erg veel aandacht aan de gevaren van alcohol (en drugs) wordt besteed?
Waarom staat iedereen het toe?

-In de Scandinavische landen is de accijns op alcohol zo hoog dat het praktisch onbetaalbaar is geworden. Daardoor is het alcoholprobleem daar teruggelopen. Jongeren kunnen nauwelijks meer zoiets betalen. Bovendien wordt openbare donkenschap en drinken door jongeren zeer zwaar bestraft.
Komen Scandinaviërs echter in het buitenland dan gaan zij zich totaal te buiten aan alcohol. Zij weten totaal niet om te gaan met alcohol. En ze zien het als "de verboden vrucht". Zo krijgt alcohol ook een imago van iets verbodens en dus nodigt dat toch uit tot drinken, want iets dat niet mag is leuk.

Is de manier waarop deze landen met alcoholproblematiek omgaan goed?(Hoofdvraag)

Zou je andere manieren kunnen verzinnen om alcoholgebruik tegen te gaan?(Sub-vraag)
Is het onbetaalbaar maken in een beperkt gebied (de Scandinavische landen) wel effectief?

Zou dat in ons land enig effect hebben?
Is het wettelijk mogelijk zoiets te doen?
Zou het illegale brouwerijen/stokerijen niet in de hand werken?

-Steeds vaker lezen wij in de krant of zien wij op het televisiejournaal beelden van "zinloos geweld". Vaak gebeuren deze dingen onder de invloed van alcohol. Het verhaal van Meindert Tjoelker is zo'n voorbeeld. Vier mannen die onder de invloed van alcohol na een avondje stappen een toevallige voorbijganger aanvallen en in dit geval doden.
Of het aantal ongevallen in het verkeer dat veroorzaakt wordt door drankgebruik. Veel mensen belanden in het ziekhuis of sterven zelfs doordat ze aangereden werden door iemand onder de invloed van alcohol.
Is de strafmaat wel hoog genoeg voor dit soort misdrijven?(Hoofdvraag)

Moeten de daders niet veel vaker een alternatieve straf krijgen waarbij ze geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden? (Sub-vraag)
Moeten de daders ook bestraft worden met een verplichte cursus op het gebied van alcoholbeheersing?
Is het niet redelijk dat de daders zelf de materiële en immateriële schade dragen van hun daden?
Is het niet redelijk dat iemand met een bepaald alcoholpercentage in zijn bloed die betrapt wordt nooit meer mag rijden?
Vinden we de lengte van de straffen die worden opgelegd wel lang genoeg?
Moet iemand die in herhaling valt niet een nog zwaardere straf opgelegd krijgen?


-Nog steeds mogen alcoholfabrikanten op radio, televisie en in dag- en weekbladen reclame maken voor hun producten. Al hoewel ze door bepaalde regels al aan banden zijn gelegd, zie punt zes, zijn er nog genoeg manieren om het drinken van alcohol aantrekkelijk te maken.

Pas geleden zijn er in Amerika processen gevoerd tegen sigarettenfabrikanten, waarbij ze veroordeeld werden tot flinke schadevergoedingen aan mensen die ziek waren geworden als gevolg van het roken.

Is het maken van reclame voor alcohol ( en tabak) verantwoord? (Hoofdvraag)

Is het verbieden van reclames te betuttelend en is de consument wel of niet verstandig genoeg om reclame van werkelijkheid te onderscheiden? (Sub-vraag)
Is inmenging van de regering betreffende reclame voor bepaalde artikelen gewenst?
Is het verstandig om reclame voor alcohol te weren, net zoals er bij de tabaksreclames is gedaan?
Kan je een fabrikant wel aansprakelijk stellen voor de consequenties van je eigen ge- of misbruik van dit soort middelen?

REACTIES

B.

B.

Misschien had je beter iets anders op kunnen schrijven.
Want ik heb mijn werkstuk er over en dan heb ik een boekje van INFORMATIE JUNIOR DE RUITER en daar staat precies het zelfde in dus je had andere informatie moeten zoeken .

22 jaar geleden

D.

D.

Ik ben danny.
Ik vind dat jou werkstuk heel netjes en lang is.
en dit is een kompliment.

22 jaar geleden

P.

P.

Hallo Linda,

Ik las je werkstuk op het internet. Zelf moet ik ook een soort werkstuk maken, eigenlijk een documentatie map. Ik heb dus ook voor het onderwerp "Drank maakt meer kapot dan je lief is" gekozen. Maar wij moeten er een betoog over schrijven. Ik vroeg me af wanneer je dit gemaakt hebt, en waar je je informatie precies vandaan gehaald hebt!

alvast bedankt,

groetjes Petra

22 jaar geleden

L.

L.

echt goed je best gedaan!!
bedankt voor je informatie, dit kan ik gebruiken voor een project op mijn school!!
DANK! doei lisa

22 jaar geleden

N.

N.

goed zo

21 jaar geleden

A.

A.

Heel erg goed, ik ga dit aan mijn stiefdochters laten lezen die een drinkende (vriendelijk uitgedrukt) moeder hebben. Vooral je eigen commentaar, want jij laat zien hoe een normaal mens tegen het gedrag van hun moeder aankijkt. Deze meisjes weten niet eens meer wat normaal is. Normaal is dat mama iedere avond in de kroeg zit... Hartelijk bedankt hiervoor en veel succes. Sorry dat ik anoniem wil blijven, maar je begrijpt hopelijk dat er voor deze meisjes heel veel op het spel staat.
Doei

21 jaar geleden

J.

J.

Ik wou even mededelen dat deze pagina belangrijk is voor mensen met zo n probleem en hopen ook dat ze er wat van opsteken


groetjes tot ziens

21 jaar geleden

H.

H.

hey linda
bedankt voor je informatie hopelijk kan ik het goed gebruiken.
ik zit in het 6de jaar tso sociale en technologische wetenschappen en moet minstens 1 lesuur over alcoholisme gaan praten voor de klas dus eigenlijk les geven dus heb ik wel redelijk veel aan uw informatie bedank he

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.