Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klonen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 583 woorden
  • 12 april 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is Klonen? Klonen gebeurt door middel van celkerntransplantatie. De kern van een volwassen cel wordt met alle chromosomen overgebracht naar een "lege" eicel van een ander organisme, waaruit de kern verwijderd is. Uit die cel kan een nieuw organisme groeien, met precies dezelfde erfelijke eigenschappen als de eigenaar van de overgeplante celkern. Het is een kloon. In februari 1997 werd het eerste gekloonde wezen, een schaap genaamd Dolly gemaakt. Dit schaap was ontstaan door celkerntransplantatie. Onderzoekers van het schotse Roslin Instituut verwijderde een cel uit een volwassen schaap. Vervolgens haalden ze de kern uit deze cel en stopte die in een leeggehaalde bevruchte eicel van een tweede schaap ze geven de nieuwe cel een elektrische schok zodat de cel samensmelt. Daarna plaatsten ze de cel in een afgebonden eileider van een derde schaap. En kort daarop plaatsten ze de cel in de baarmoeder van een vierde schaap. Dit gehele proces is op het plaatje hieronder te zien. Klonen zijn in feite niet nieuw. Ze komen ook voor in de natuur. Er bestaan bijvoorbeeld heel wat plantensoorten die zich ongeslachtelijk voortplanten. Ook eeneiige tweelingen zijn klonen. Ze ontstaan wanneer een normaal bevruchte eicel zich voor het eerst heeft gedeeld en de twee nieuwe cellen van elkaar loskomen en elk uitgroeien tot een volwassen individu. Eeneiige tweelingen zijn daarom altijd van hetzelfde geslacht. Hier zijn twee voordelen van het klonen: Therapeutisch klonen Er is een groot tekort aan donoren voor organen en weefsels. Patiënten voor een transplantatie komen vaak op lange wachtlijsten en sterven soms voor er een geschikte donor wordt gevonden. Daarom wordt er hard gewerkt aan alternatieve oplossingen: het klonen van weefsels, zoals kunsthuid, maar ook orgaancellen en zelfs kraakbeencellen of beendercellen. Hier worden dus enkel genetisch identieke cellen aangemaakt, met als grote voordeel dat ze bij behandeling niet worden "afgestoten". Deze toepassing wordt gezien als de meest veelbelovende van klonen bij de mens.
Reproductief klonen De biotechnologie kan nog een stap verder gaan: het maken van volledige wezens, zoals in 1997 met de geboorte van het schaap Dolly. Dolly was gekloond uit één enkele cel. De geslachtelijke voortplanting wordt daarmee voor het eerste buiten spel gezet. (mannen zijn niet meer nodig!!) Klonen zou in principe gebruikt kunnen worden wanneer er problemen zijn met de voortplanting (bijvoorbeeld als één van de ouders onvruchtbaar is). Tegen reproductief klonen worden allerlei bezwaren genoemd: van ethische aard, medische aard en psychosociale aard. Bovendien blijven een heleboel vragen rond de medische risico's van klonen onbeantwoord. De techniek van celkerntransplantatie biedt nog andere mogelijkheden, zoals het onderzoek naar het verouderingsproces en de daarmee gepaard gaande veranderingen aan het erfelijk materiaal, of de studie van de vroege embryonale ontwikkeling. Voor dergelijk onderzoek worden vooral dierlijke cellen gebruikt, van de muis bijvoorbeeld. BIJLAGE 31-01-2003 Als de Amerikaanse Raelian-sekte werkelijk in Nederland een mens heeft gekloond, dan handelde zij in principe in strijd met de nu geldende Nederlandse Embryowet. Het klonen van mensen is in strijd met de huidige Embryowet. Dat schrijft staatssecretaris Ross vandaag in antwoord op kamervragen van kamerlid Rouvoet (ChristenUnie). De wet verbiedt klonen in Nederland, de geboorte van een in het buitenland gekloond kind is echter niet per wet verboden. De wet trad september 2002 in werking. Het klonen zelf is - als de geruchten waar zijn - eerder gebeurd. Voordat Clémence Ross een uitspraak kan doen over eventuele verdere stappen, wacht zij af of de geruchten over gekloonde baby’s wetenschappelijk bevestigd kunnen worden. Het bedrijf Clonaid heeft tot nu toe geen enkel bewijs geleverd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.