Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

EU uitbreiding

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 477 woorden
  • 9 maart 2003
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
EU Uitbreiding: 20 is genoeg, 25 is teveel! De geschiedenis van de EU begint in 1957 wanneer 6 landen, waaronder Nederland, een economisch bondgenootschap beginnen. In deze eeuw is dat aantal gestegen naar 15 lidstaten. En op 1 januari 2004 komen daar nog eens tien Oost - Europese landen bij. Deze uitbreiding heeft grote invloed op de hele EU, maar of dat positief of negatief zal zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik zelf, vind dat de EU niet moet uitbreiden. Ten eerste zijn er economische bezwaren. Elk nieuw lid heeft recht op landbouwsubsidies van soms wel enkele miljarden. En dat in een tijd waarin het in heel Europa slecht gaat met de economie. Als ons land dan ook nog wordt overspoeld door goedkope arbeiders, waardoor de werkloosheid zal stijgen, zullen veel mensen er niet blij mee zijn. Niet dat het volk van de huidige EU heeft mogen kiezen voor deze uitbreiding. Dat brengt mij op mijn tweede argument, namelijk de politieke/ diplomatieke kant van de uitbreiding. In veel huidige EU lidstaten is veel verzet tegen de uitbreiding, in Frankrijk is zelfs 46% van het volk tegen. En dat is niet zo gek als je weet dat door zes van de tien nieuwelingen, minderheden achtergesteld en zelfs gemarteld worden. En dat terwijl de EU voor democratie en vrijheid vecht. Dat vechten moet je meer zien als sumo-worstelen, want de EU is een logge bureaucratie die alleen nog maar logger zal worden. Elk nieuw lid zal natuurlijk ook zijn eigen Europees Commissaris willen hebben. En wat te denken van elk rapport dat in 20 talen vertaald moet worden?! Het immigratieprobleem is mijn derde argument. De laatste jaren is de politiek in de EU flink naar rechts verschoven. Dit betekent dat er veel weerstand is tegen buitenlanders. Maar over een aantal jaren zal het Westen overspoeld worden door Oostblokkers die hier hun welvaart komen zoeken. Dat zal veel problemen geven, mits de overheid hier duidelijke regels over opstelt. De grenzen van de nieuwe EU zullen duizenden kilometers langer en slechter bewaakt zijn. Dus het is niet moeilijk te voorspellen dat de smokkel en de daarbij horende criminaliteit zal toenemen. Voorstanders van de EU uitbreiding noemen het argument dat de binnenlandse afzetmarkt groeit tot 450 miljoen mensen. Dit zal zowel bij de bestaande leden als bij de nieuwe leden, leiden tot grotere welvaart. Maar pas zeven jaar na de uitbreiding zal er pas echt sprake zijn van één grote afzetmarkt. En veel bedrijven handelen nou al met de nieuwe leden, dus er zal echt geen sprake zijn van een plotselinge zondvloed van Oost-Europese producten. De EU uitbreiding wordt door de meeste mensen als iets positiefs ervaren. Maar ik heb toch bezwaren. Economisch gezien kan het Oostblok ons meesleuren in een recessie; Op het diplomatieke vak zijn er vele hindernissen; En over de grenzen en het nieuwe immigratiebeleid moet nog veel overlegd worden. Daarom ben ik tegen de Eu uitbreiding.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.