Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Circus maximus

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 582 woorden
  • 26 november 2001
  • 201 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
201 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Inleiding:

Het onderwerp Circus Maximus, een paardenrenbaan, heb ik gekozen omdat het volgens mij een vrij bekend onderwerp is en ik er zelf vrij weinig van weet. Daarom leek het me wel leuk om dit onderwerp te nemen en er dus iets meer over te weten te komen.

2. Wat is het Circus Maximus:

Het Circus Maximus was een paardenrenbaan lag in Rome die tussen de Palatijn en de Aventijn ligt. Tegenwoordig is het een grote gras vlakte met hier en daar nog stukjes bouwwerk
Het parcour waarover gereden werd was U-vormig en ongeveer 250 meter lang en vrij smal.

Aan de niet afgeronde zijde stonden de carceres ‘ stallen’ dit waren de stallen voor de paarden en het werd ook gebruikt als startplaats voor de races.
Het midden van de baan werd gevormd door de spinia ‘een middenberm’. De gehele spinia was versierd. Aan het uiteinde van de spinia stonden twee metea ‘ keerpunten’ waaromheen de wagens een scherpe bocht moesten nemen. Ook stonden er 7 ova (eieren) en dolfijnen. Na elke ronde werd er 1 ei en 1 dolfijn weggehaald. Zo kon het publiek zien hoeveel ronde er nog gereden moesten worden, Verder stonden er nog 2 obelisken en verscheidene tempeltjes.
Behalve bij de carceres zijn overal rondom de baan trapsgewijs zitplaatsen voor de toeschouwers gemaakt De tribunes rusten niet op een berg maar op een ontzettend grote en stevige onderbouw van drie rijenbakstenen bogen. En die onderbouw was er niet alleen voor de stevigheid maar ook om het publiek naar hun zitplaatsen te leiden.
Op de tribunes waren dus zitplaatsen voor het publiek een apparte zitplaats voor de jury en de keizerlijke familie had hierop haar eigen loge.

3. Hoe het Circus Maximus is ontstaan en de veranderingen eraan:

Waarschijnlijk stamt het Circus uit de 6e eeuw v. Chr. , maar een precieze datering is niet bekend.
Circus Maximus was niet de enige renbaan in Rome, maar was zeker wel de belangrijkste in de keizertijd.
Circus Maximus bestond eerst slechts uit starthekken en houten tribunes. Keizer Claudius bouwde marmeren hekken eromheen.
Uiteindelijk heeft keizer Trajanus het Circus Maximus omgebouwd tot een ontzettend groot bouwwerk met een totale lengte van 600 m. arena en trappen inbegrepen, en een gemiddelde breedte van 200 m. Het maximale aantal toeschouwers was waarschijnlijk 385.000.

4. wagens, paarden, berijders en wedstrijden:

Het Circus Maximus is een paardenrenbaan. In de tijd van de Romeinen een beroepssport. Het was eveneens een hele belangrijke vorm van vermaak. Bij het wagenrennen werd vaak erg fanatiek gewed.

De wagenrenners waren onderverdeeld in verschillende teams. Namelijk de volgende: de Albeta (wit), de Russeta(rood), de Praina (groen) en de Veneta (blauw). Ieder team had dus ook zijn eigen kleur.
Een span in de race kreeg altijd steun van de keizer. Je kon dus tegen de keizer demonstreren door tegen het span van de keizer te wedden.
Doordat er ook een politieke achtergrond was nam de strijd soms rare vormen aan. Paarden en soms ook de wagen- menners (berijders) werden vergiftigd.
Er ontstonden dan ook vaak relletjes, waar zelfs vrij regelmatig mensen bij om het leven kwamen.
De paardenmenners hoefden niet van hoge afkomst te zijn om snel rijk en beroemd te zijn. In ongeveer 7 jaar hadden sommige een ontmettelijk fortijn bijelkaar gewonnen. ZE moesten natuurlijk wel goed betaald worden, niet alleen voor hun prestaties, maar ook om dat de wedstrijden heel gevaarlijk waren. Veel wagenmenners vonden bij de spelen de dood in de bloei van hun leven door dat ze bv van hun paard werden geslingerd. Erg vervelend voor het slachttoffer, maar plezier voor het volk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.