H1.1
Keuzeopdracht A
De polygraaf, ook wel bekend als de leugendetector, registreert meerdere fysiologische reacties. Enkele voorbeelden hiervan zijn: De hartslag, de ademhaling, de bloeddruk en de zweetafscheiding in de vingertoppen. Er zijn drie manieren door de tijden heen gebruikt: De relevante controlevragen techniek, de relevatie-irrelevante vraagtechniek en de schuldigenkennis techniek. Zo werken ze:
De relevante controlevragen techniek:
De fysiologische reacties op twee vragen worden gemeten. De vragen roepen allebei stress op, maar de relevante heeft betrekking op het misdrijf. De ander roept gewoon stress op, en kan er zo uit zien: Heeft u ooit gelogen om uit de problemen te komen? Als de verdachte onschuldig is, zal hij zich meer zorgen maken om de controle vragen. Hij denkt dat hij meer verdacht is als men weet dat hij wel eens gelogen heeft om uit de problemen te komen. Hij zal zich minder zorgen maken om de relevante vragen, omdat hij immers onschuldig is.
De relevante-irrelevante-vragentechniek:
Hierbij worden de vragen m.b.t het misdrijf afgewisseld met neutrale vragen. Hierbij werd vanuit gegaan dat de fysiologische reacties hoger zijn tijdens en na de relevante vragen dan bij de irrelevante. Mits de verdachte liegt natuurlijk. Nadeel is dat de relevante vragen sowieso meer stress veroorzaken dan irrelevante vragen.
Schuldigenkennis:
Er wordt een vraag met een aantal meerkeuze oplossingen voorgelezen aan de verdachte. Als de verdachte op de hoogte is van een feit dat niet door de media gemeld is, dan zijn de fysiologische reacties tijdens het voorlezen van de oplossing die klopt hoger dan bij een andere oplossing of bij een onschuldig persoon.
De laatste manier wordt tegenwoordig gebruikt en is dan ook het betrouwbaarst. Bij deze methode wordt 5% van de onschuldigen schuldig bevonden en 12% van de schuldigen onschuldig bevonden.
Enkele voor- en nadelen van de leugendetectie:
Voordelen:
Je kan de lijst verdachten uitdunnen
Je kan het als bevestiging van schuld of onschuld gebruiken
Nadelen:
Het is niet 100% betrouwbaar, dus je kan het nooit als hoofdbewijs gebruiken
Ik vind dat je de leugendetector wel mag gebruiken, maar dat je hem nooit als hoofdbewijs mag gebruiken. Ten eerste kan er heel makkelijk gefraudeerd worden met het apparaat, en ten tweede is het nooit 100% betrouwbaar.
REACTIES
1 seconde geleden