Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

DNA databank

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 790 woorden
  • 29 mei 2006
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
DNA-DATABANK Een ober van een restaurant wordt dood aangetroffen. Op het lichaam van het slachtoffer vindt de recherche een haar van iemand anders dan de ober zelf. Door het DNA van deze haar te vergelijken met het DNA in de databank, waarin het DNA van de gehele bevolking is opgeslagen, kunnen zij de haar al gauw aan de eigenaar koppelen en hebben zij dus een verdachte in deze moordzaak. De rechercheurs kunnen na verder onderzoek bewijzen dat de verdachte ook daadwerkelijk de moordenaar is en zo is alweer een moordzaak opgelost. Dit is het script van een aflevering van de tv-serie Crime Scene Investigation. In onze oren klinkt deze manier van aanpak misschien vreemd, maar toch zou het in de toekomst wel eens de dagelijkse manier van speurwerk kunnen worden. Wanneer wij in Nederland zo’n DNA databank zouden opzetten, zouden ook wij, net als op tv, misdrijven sneller en vaker kunnen oplossen. Daarom is mijn vraag: Moet ook in Nederland een DNA databank opgezet worden? Misdrijven Wanneer er in Nederland een DNA- databank komt, kun je misdaden sneller oplossen dan we nu doen. Met een DNA- databank neem je van iedereen bijvoorbeeld een haar en vingerafdrukken. De informatie uit de haar (het DNA) sla je op, de vingerafdrukken kun je toevoegen. Zo maak je van iedere inwoner van Nederland een minidossier. Als er dan een misdrijf plaats gevonden heeft kun je DNA aantreffen.(wat op bijna alle plaats delicten wel het geval is) Waarom zouden we daar niets mee doen? DNA is voor iedere persoon verschillend (behalve voor eeneiige tweelingen, daarom worden ook vingerafdrukken gebruikt, die zijn wel verschillend) Je kunt het gevonden DNA dan vergelijken met het DNA van de gehele bevolking dat in de minidossiers zit en zo de dader vinden. Het is ook bijna onmogelijk om geen DNA achter te laten, DNA zit namelijk in iedere lichaamscel. Zo kun je er snel achterkomen wie de dader is en dus wie het misdrijf gepleegd heeft. Op deze manier blijven er minder misdrijven onopgelost
DNA is makkelijk Bij een DNA test wordt uit een cel, van bijvoorbeeld de huid, unieke genetische gegevens gehaald. Deze genetische gegevens (een soort 'streepjescode') kunnen vervolgens vergeleken worden met de gegevens die gevonden zijn op de plaats delict. Er is een kans van 1 op de 100 miljoen dat 4 stukjes uit het DNA identiek zijn aan iemand met hetzelfde DNA profiel als de dader van een misdrijf. Het is dus een hele kleine kans dat er een onschuldige burger gepakt wordt op verdenking van iets dat hij/ zij niet gedaan heeft. DNA is makkelijk te vergelijken. Je hebt alleen maar een cel van de dader nodig. Daar kun je de genetische gegevens uithalen en ze gemakkelijk vergelijken met de informatie in de minidossiers. Herhaling verminderd De kans op herhaling van het misdrijf door dezelfde persoon vermindert sterk. Als je als dader al een keer gepakt bent voor een bepaald misdrijf zal de dader nog een keer nadenken voordat hij een misdaad pleegt. Hij weet namelijk dat er zo’n databank bestaat en dat hij dus makkelijk opgespoord kan worden. Misdadigers zullen dus minder snel in de herhaling vallen nadat ze weten dat hun DNA in de databank is opgeslagen. Privacy? Je zou kunnen denken dat als je van iedere burger in Nederland een minidossier aanlegt de privacy weg zou zijn. Maar het enige wat in dat minidossier staat is je DNA, vingerafdrukken en eventueel je strafblad. Als je zeker weet dat jij niks gedaan hebt, hoef je niet bang te zijn. Jij blijft op het rechte pad, jij bent onschuldig, dus jou kunnen ze niet verdenken. Je privacy blijft dan zoals je privacy nu is. Sporen vervalsen? Het is bijna onmogelijk om sporen te vervalsen en bijvoorbeeld haren van iemand anders op het plaats delict achter te laten. Er wordt namelijk niet alleen gekeken of het DNA van het plaats delict met de persoon klopt, ze kijken ook naar het alibi, het motief van de verdachte en contact met het slachtoffer. Als je als onschuldige burger verdacht wordt omdat je DNA aangetroffen is bij een moordzaak, zal de politie eerst kijken naar al die punten voordat ze je echt arresteren voor moord. Je moet dus niet bang zijn dat je straks in de cel zit omdat je DNA is aangetroffen bij een slachtoffer dat je totaal niet kent. DNA- databank, JA! Mijn antwoord op de vraag; “Moet ook in Nederland een DNA databank opgezet worden?” is ja. Er zijn meer voordelen dan nadelen. Misdrijven worden sneller en meer opgelost, DNA is super makkelijk af te nemen en herhaling van criminelen verminderd. Wat wil je nog meer. Ten slotte wordt aan het einde van elke CSI aflevering de dader altijd opgepakt. Waarom in Nederland dan niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.