Expressionistische stromingen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 673 woorden
  • 4 mei 2001
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Expressionisme algemeen Expressionisme is een kunststroming. Het was een reactie op het impressionisme. De stroming is in de 20e eeuw ontstaan. Bij expressionisme gaat het om het uitbeelden van gevoel. Hierbij worden emoties vaak versterkt. In het expressionisme zit vaak veel beweging en kleur. Ook zijn de vormen vaak vereenvoudigd. Expressionisme was vooral belangrijk in Duitsland en ook een beetje in Frankrijk. In Nederland was het niet zo belangrijk. In België zijn wel een paar belangrijke expressionistische schilders geweest. Het expressionisme was niet alleen een stroming in de beeldende kunst maar ook in de literatuur en architectuur. Er zijn nu ook nog opwellingen van het expressionisme. Nu willen we het graag gaan hebben over een drie expressionistische stromingen in de beeldende kunst. Der Blaue Reiter ‘Der Blaue Reiter’ is een kunstenaarsgroepering en wordt gezien als de tegenhanger van ‘Die Brücke’. Deze kunstenaarsgroepering kwam uit München. De naam komt van een almanak(een jaarboekje). Dat boekje was gemaakt door Franz Marc en Vassily Kandinsky. Daarin maakten ze hun ideeën over kunstbekend wilden maken. Ze schreven niet alleen over beeldende kunst, maar ook over muziek en toneel. Het ontwerp van de omslag van dit boekje werd gekozen omdat Kandinsky en Marc beide van blauw hielden en Marc van paarden hielden Kandinsky van ruiters hield. De kunstenaars van ‘Der Blaue Reiter’ hadden niet allemaal dezelfde stijl en dezelfde onderwerpen. Hun eerste expositie was op 18 November 1911 in de Münchense galerie Thannhauser. Verder vormen ze geen vaste groep. Een paar mensen die bij ‘Der Blaue Reiter’ hoorde zijn: Paul Klee, Macke, Jawlensky, Gabriele Münter, Heinrich Campendonk, en Hans Arp. Al die kunstenaars verzetten zich tegen kunst waarbij alle aandacht gericht werd op het uiterlijk van vormen. Zij vonden dat de vorm van een kunstwerk wordt bepaald door de geest van de kunstenaar. Het uitbreken van de eerste wereldoorlog was het einde van deze kunstenaarsgroepering. Macke en Marc sneuvelden in deze oorlog en veel anderen verlieten het land. Klee en Kandinsky keerden terug naar Duitsland en stichtten samen met Feininger en von Jawlensky de ‘Blaue Vier’ als herinnering aan ‘Der Blaue Reiter’.
Die Brücke ‘Die Brücke’ werd op 7 juni 1905 opgericht door vier Dresdense bouwkundestudenten: Fritz Bleyl, Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel en Karl Schmidtrottluff. Later sloten zich nog anderen aan. Het is niet zeker waar de naam ‘Die Brücke’ vandaan komt maar misschien komt het van de vele bruggen van Dresden. De inspiratie van ‘Die Brücke’ werd gezocht in het omringende leven; vooral in de natuur en het vrouwelijk naakt en later ook nog in het groot stadsleven. De leden van ‘Die Brücke’ begonnen met dikke lagen verf waardoor ze niet goed spontaan konden werken. Pas toen ze hun verf met benzine gingen aanleggen en met varkensharen penselen en plamuurmessen gingen werken werd hun werk soepeler. Kenmerken van de schilderijen van ‘Die Brücke’ zijn vooral de contrasten van de complementaire kleurvlakken. In ‘Die Brücke’ was grafisch werk(vooral litho en houtsnede) belangrijk. In 1967 is in West- Berlijn het Brücke museum geopend. ‘Die Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’ vormen samen de basis van het (Duits-) expressionisme. Fauvisme Op de eerste tentoonstelling van een groep schilders in 1905 in Parijs riep de criticus Vauxcelles bij het zien van zoveel kleuren: ‘Donatello parmi les fauves’(Donatello ter midden van wilde beesten). Hij doelde met deze uitspraak op een bronzen figuurtje dat in dezelfde zaal stond. Sindsdien wordt deze schildersbeweging les fauves(de wilde beesten) genoemd. Het fauvisme is een franse expressionistische stroming. Bij het fauvisme werden zuivere kleuren en zwart en wit gebruikt. De fauvisten gebruikten geen kleurovergangen. De vormen worden werden vereenvoudigd en er werden zwarte lijnen omheen gemaakt. Er werd bij fauvisme geen perspectief gebruikt. De ruimtesuggestie kwam vooral door: overlappen, verkleinen naar achteren en doorkleurgebruik(rood geel en oranje op de voorgrond; blauw en groen op de achtergrond). Onderwerpen in het fauvisme waren landschappenen mensen in de natuur en in de stad. Deze onderwerpen hadden geen symbolische betekenis. Fauvisme was een stroming die maar kort bestond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.